Wild Power

Den kommer en gang i måneden, enten du vil det eller ei. Noen av oss merker ikke at den er der, andre merker det lenge før den kommer. 

Dette naturlige fenomenet som alle kvinner er velsignet med, men som også ofte har blitt både hatet, ansett som urent og noe som er «i veien». 

Hva snakker jeg om? Jo, menstruasjonen selvfølgelig. 


Har du noen gang tenkt over det miraklet det er, at vi blør en gang hver måned i perioden fra vi er i tenårene til vi er i midten av livet? Og hva som egentlig foregår i kroppen i løpet av denne syklusen? 

Jeg husker biologitimen da vi lærte om menstruasjonssyklusen, spennende, men også veldig teknisk. Om hormonene som svinger opp og gjør klar for at ta i mot ei sædcelle og muliggjør graviditet, og som synker om det ikke skjer og blør ut og klargjør for en ny runde. En ny mulighet.

Som syklusene i årstidene har vi kvinner en helt unik syklus i oss. Og kanskje legger du merke til dem, de ulike aspektene av energi, følelser og dine behov som endres i takt med hvor i syklusen du er?

Og det er akkurat dette jeg vil skrive om her.


HAR DU LAGT MERKE TIL AT DU HAR ULIKE BEHOV I DE ulike delene av menstruasjonssyklusen?

Som årstidene er delt inn i fire årstider, kan menstruasjonssyklusen også deles i fire.

VINTER:

Tiden fra rett før vi blør  til noen dager etter ( dag 27 - dag 5) tilsvarer vinter, en innadvent tid der vi få tilgang til de dypere følelsene som kommer til overflaten. Vi kan føle oss mer sårbare, Dette er tiden for dvale, stillhet, innovervendthet og få tilgang til dyp visdom. Dette er også en gylden tid til å jobbe gjennom uforløste temaer og en gylden mulighet til å transformere dem til visdom. 

Denne tiden er også en tid for forløsning, der de vi bokstavelig talt gir slipp på det gamle og det vi ikke trenger. Vi tar med oss den nye visdommen og bokstavelig talt kvitter oss med det vi ikke trenger, symbolisert av blodet vi gir tilbake til Moder Jord. 


VÅR:

Vinter avløses av vår, ca 6 dager etter første blødning og frem mot eggløsning ( dag 11/12). Denne tiden kan føles litt lettere, om enn fremdeles litt sårbart har vi mer energi, inspirasjon, skaperlyst, vi øyner mer håp, og vi blir mer utovervendt. 


SOMMER:

Etter vår kommer sommer, dag 12 til dag 19. Vi er i full blomst. Tiden rundt eggløsning, den mest utovervendte tiden, der vi er «høy» på hormoner, føler oss på det mest attraktive og har mer energi, kraft og pågangsmot. Det er her vi har krefter til å være både sosial, en supermamma og lande et stort prosjekt på jobb. Samtidig. Vi er rett og slett ustoppelige. 


HØST:

Og like sikkert som etter sommer kommer høst, en tid der bladene faller på bakken, der naturen forbereder vinterdvale (dag 20 til dag 26). Dette er den tiden vi kanskje kan kjenne at atter en gang faller hormon- nivået, vi begynner en forberedelse mot en mer innadvent tid, som frem mot blødning kanskje vises i behov for mer søvn, mer tid for oss selv og kanskje føles oss mer emosjonell. En ny tid for å forløse og skape visdom. 


(Note: om du er ikke har menstruasjonen, kan du følge månefasene i stedet. Der fullmåne tilsvarer sommer, og nymåne tilsvarer vinter.)

Er det slik hos deg?

Kanskje, kanskje ikke. Og det er selvfølgelig helt ok, ingenting galt eller rett. 

Men jeg vil gjerne invitere deg inn i muligheten til å forstå din egen syklus og kjenne litt på dine behov som respekterer hva du trenger, slik at du kanskje kan gjøre det litt lettere for deg selv, og forstå hvorfor de planene du la gikk i vasken fordi du «følte ikke for det..», eller hvorfor du har massevis av energi en dag og neste dag slettes ikke er i nærheten, uten at det trenger å være noe «galt» med det.

Jeg tør også å påstå at i vår industrielle verden, har vi fjernet oss mer og mer fra å anerkjenne de svingningene menstruasjons-syklusen representerer, både de muligheten som ligger der til å oppdage egen feminin visdom og kraft, og de behovene vi har i hverdagen, nettopp for å «passe inn» i en verden styrt av maskuline verdier. Bare det at PMS i noen sammenhenger brukes som et skjellsord, sier mye. 

Med dette så vil jeg også påstå at det å ikke anerkjenne disse feminine kvalitetene er en av vår tids største feminine traumer. Og vi er ikke en gang klar over det selv. Men det får være en annen diskusjon

 

Nå vil jeg gjerne invitere deg inn i tiden rett før vi blør, vinteren…

Der stillheten, visdom og transformasjon rår.  Hvorfor? Jo kanskje fordi at det nå er vinter? Men kanskje mest fordi at jeg i skrivende stund akkurat har vært gjennom denne perioden selv. Og jeg har atter en gang fått bekreftet hvor fantastisk og så mye lettere alt er, når man tar seg tid til å ta ekstra vare på seg selv i denne tiden. 

Dette er en tid for å gi fra deg de ansvarsområdet du kan. Det er tid for hvile og rejuvenering. Det er som å legge ut ankeret, og bli liggende en stund, for å bli «lined up, loved up, prepped up» for det neste som kommer.

Dette er en naturlig anti-stress tid hvor du gir slipp på det du har gått å bært på og får deg selv sentrert tilbake til din innerste kjerne. Nesten som å tanke opp med fysisk energi, mening og din månedlige nedlastning av livets visdom som hjelper deg å navigere deg på din vei fremover. 


Alexandra Pope skriver det så fint i sin bok Wild Power»

Menstruation is the Engine room of your power - the ultimate antidote to procrastination. It’s the prime time to plant the sees for your coming cycle and beyond.

Mange av utfordringene vi møter i denne tiden, kan komme av frustrasjonen rundt  det å ikke ha tid til å lytte til dette primale behovet for å ta hensyn til kroppen og  stillhet nok lytte til hjertet. Det er derfor jeg markerer i kalenderen at denne uken er høyt prioritert med ting som gjør det bedre for meg selv (og for de rundt meg).

  • Som å legge seg i badekaret med epsomsalt og eteriske oljer (arborvitae og geranium i saltet er mine favoritter i denne tiden (en kopp epsomsalt + 2 dr Geranium + 2 dr Arborvitae, ops: olje i salt først, deretter salt i vann).

  • Eller som å gå litt tidligere til sengs, litt mer søvn gjør underverker.

  • Eller som å skru av TVen, sette seg i sofaen under et teppet, med en kopp te og en god bok (min favorittbok for tiden er «Real Love - the Art of Mindful Connection» med Sharon Salzberg). Nydelig og lærerik. Og har du Rose oljen fra doterra, kan du med fordel lukte litt på denne også, oljen for Divine Love. 

  • En olje-blanding jeg bruker i disse dagene er:

12 dr clary sage

10 dr lavendel

5 dr ceadrwood

5 dr ylang ylang

Blandes i en 10 ml rollerflaske og fylles opp med fraksjonert kokosolje. Smøres på innsiden av håndbaken, og nedre del av magen.

  • Eller om du vil lytte til din dypeste visdom, bevilge deg en stille stund i meditasjon, rett og slett sette seg ned og observere hva som foregår på innsiden. Lytte til følelsene og eie dem. Virkelig eie dem. Sette ord på dem, føle dem og la dem forløses (dette er et enormt potensiale til å ta ansvar for egne følelser og gir en enorm følelse av egenkraft). 


MEDITASJON

Jeg har laget en meditasjon til deg spesielt for denne perioden, din indre vinter i syklusen dag 27- dag 5 i menstruasjonen. En kanskje litt sårbar periode, med følelsesmessige fluktuasjoner og kanskje et behov for støtte deg selv litt ekstra. 

Sørg for at du få være alene den tiden meditasjonen tar, skru av telefonen, finn ei behagelig sittestilling, og trykk på start. 

Tips: Hvis du har Vetiver, masser 1 dråpe under hver fot og gjør klar til meditasjon:

Klem

Katrine


Inspirasjon & Referanse: “Wild Power” av Alexandra Pope og Sjanie Hugo Wuritzer (2017), Great Britain, TJ International Ltd, Padstow, Cornwall