HVORFOR EN KVINNE TRENGER EN TRIBE


Jeg blir ofte spurt om hvorfor jeg har skapt meg et så ukonvensjonelt liv (og om jeg får si det ET SÅ RIKT OG FULLT LIV), og hvordan jeg klarte å få det til. 

Og svaret mitt er det samme hver gang. Jeg gjorde et valg, å gjøre to viktige ting til en høy prioritet: 

  1. å ta meg tid og rom for å lære, vokse og transformere 

  2. omgi meg med mennesker som løfter meg, oppmuntrer meg og tror på meg når jeg selv mister motet, minner meg på de viktige tingene i livet når jeg glemmer dem, inspirerer meg med de mulighetene de har skapt for seg selv, og «call me on my shit». 

Hvorfor er det så viktig? Det er nok mange innfallsvinkler på dette, men en ting er sikkert, i løpet av årene har jeg sett av kvinner blomstrer i en støttende tribe, hvor det er trygt å lene seg inn og utfolde sider ved seg selv hun ikke var klar over at hun hadde.

Jeg ser det i voksne damer som kommer i yogaterapipraksis hos meg, som ikke har kvinnelige støttespillere eller venner som vi kaller dem. Og jeg ser det i klassen til min datter, hvor mye skade konflikter blant jentene kan gjøre, og hvor mye de blomstrer når jentene støtter og heier på hverandre.

Og selv om dette slettes ikke er en fasit, her er mine refleksjoner rundt dette:

HVORFOR KVINNER TRENGER EN KRAFTFULL OG MENINGSFULL TRIBE

1. Vi er gjennom evolusjon og arv laget for å leve i en tribe. Vi har gjennom årtusener levd i kulturer hvor kvinner oppdro barn sammen, lagde mat sammen og hjalp hverandre, hvor vi lo og lot hverandre gråte gjennom livets opp og nedturer. Vi er utviklet gjennom et støttesystem som tar vare på hverandre i triben, både for å hjelpe oss med å få fysiske behovene dekt, men også for å bli sett og hørt emosjonelt. Dette er også kvalitetene i rot chakra, som står for trygghet og følelsen av å bli støttet, støtte andre, ha tilhørighet og være trygg i klanen. Det er kun de siste århundrene at vi mer og mer har utviklet i kulturen vår et liv mot uavhengighet og et ideal om en sterk og uavhengig kvinne, som skal klare alt selv, som ikke spør om hjelp fordi det er tegn på svakhet, som skal klare både arbeidsliv, familieliv og ekteskapsliv, helt perfekt. Uten hjelp fra andre. Og uten noen å snakke med. Det stenger henne inne i et emosjonelt fengsel, uten en trykkventil. Hun har lært seg å bli mer maskulin. Det er bare det at hun har glemt at hun er kvinne (ref punkt 4).

2. Vi trenger et trygt sted å lene oss inn, og noen som kan elske oss når vi ikke kan det selv. Det heter så fint at vi er selv våre sterkeste kritikere. Og jeg mener å se at vi fordømmer og kritiserer andre som vi fordømmer og kritiserer oss selv. Hva vi gjør mot andre er rett og slett en refleksjon på hva vi gjør mot oss selv. Når livet er røft og tøft, trenger vi noen som kan vise oss hvordan vi tålmodig kan akseptere og elske oss selv, når vi selv ikke får det helt til. Og ikke minst, når livet smiler og ting er bra, en tribe som oppriktig feirer med oss uten misunnelse og baksnakking. Ja, jeg vet, høres fint ut, men ikke så lett.. Vel, etter min erfaring er dette de viktigste egenskapene vi som kvinner kan utvikle, OG LÆRE VÅRE DØTRE DET SAMME.

3. Din partner kan ikke være alt. Er det en ting jeg har lært de siste årene med min kjære David, er at han kan ikke være ALT (selv om han i mine øyne har ALT). Å lene seg for mye på sin partner gjør deg sårbar når ting går litt på tverke og det legger for stor byrde på hans skuldre. For uten annen støtte, enda så mye som han ønsker å å sette himmel og jord i bevegelse for å se meg smile, blir det et for stort ansvar på hans skuldre, og et usunt avhengighetsforhold i relasjonen. 

Jeg møter mange som tror de ikke kan snakke med sine venninner når ting blir vanskelig (og jeg brukte å være en av dem). Og på en måte er det også sant. Jeg ønsker ikke en tribe som hjelper meg å klage over min partner. Jeg vil ha en tribe som hjelper meg å utforske hva dette handler om, som «calls me on my shit», selv om jeg ikke liker det der og da, og fordi de ønsker noe større og bedre for meg hjelper meg å komme over mine barrierer som forhindrer meg fra å elske enda dypere. 

4. Vi trenger å blir sett og hørt i dype relasjoner som lyser opp veien til feminin kraft. La oss snakke chakras. Hjertechakra nærmere bestemt. Det er gjennom et levende hjertechakra vi har tilgang til følelsene våre, og opplever livet som det er. Det er her vi opplever alle aspekter av følelsesregisteret og også kan la oss inspirere av dem. Et levende hjerte chakra, gir oss en følelse av dyp kjærlighet og aksept, mot andre, men ikke minst oss selv. Det er her vi ser og hører oss selv (og andre). 

Den feminine inngangen til hjerte chakra er gjennom 5. Chakra, chakra for kommunikasjon. Det er her vi uttrykker våre behov, lengsler, sorger, gleder og alt vi måtte ha på hjertet (bokstavelig talt). Du har kanskje opplevd at å sitte i sofaen hos en venninne, hvor dere ærlig, aksepterende og med et ønske om å ville hverandre vel, utveksle ord, kommunisere hvordan dere har det. Og uten å «fikse» problemene, føles det mye lettere. Rett og slett fordi du føler deg sett og fordi å sette ord på det hjelper deg å forstå det bedre (hjertet), slik at du i neste omgang vet hva du skal gjøre med det (dette får deg ned i 3. Chakra og kraft chakra). Dette er blant annet veien til feminin kraft, hvor kraften kommer med full styrke fra hjertet, og du bare vet hvordan du skal ordne opp i det som plaget deg.


5. Dine barn trenger at du er har fyllt på dine egne lagre og de trenger å lære av deg hvordan de kan gjøre det selv. Dette er vel kanskje den største ubalansen jeg ser hos kvinner i dag. Tomme energilagre, utbrenthet, vondt i kroppen og lite kapasitet til livet generelt. Jeg hører ofte at de føler det er egoistisk å ta tid til seg selv og gjøre noe kun for seg selv. Et eller annet sted på veien har de glemt at man må fylle på til seg selv også, og kanskje før man fyller på til andre. Jeg syns sikkerhets-beskrivelsen i flyene er ganske fin: «ta på din egen maske først før du hjelper andre». Vi kvinner har et naturlig stort og omsorgsfullt hjerte, og ofte tar vi vare på barn, familie, foreldre, venner og jobb, før vi tenker på å ta vare på oss selv. Det er som å brenne lyset i begge ender. Ikke rart lagrene blir tomme og kroppen roper på hjelp gjennom vondter. Og barna lærer dessverre å gjøre det samme. 

Vi trenger noen som bryr seg og som sier at nå må du ta deg et pust i bakken. Vi trenger noen som inviterer oss på kaffeslabbedas eller vinkveld med jentene. Om så bare den minste puste pause, tilstedeværelse i noen minutter for deg selv, eller enda bedre yoga og meditasjon, være ute i naturen, dra på retreat, lage deg god mat fyllt med næring, fordi du har lyst, og kanskje enda bedre lage maten sammen med gode venninner, kan du fylle på til deg selv. Og ikke minst, lære barna dine å nære seg selv, både som barn og i voksenlivet.

6. Du trenger et trygt sted å lande. Verden kan være røff og sosiale medier gjør sitt beste for å vise deg hvordan lykkeland skal se ut. Og gjør du noen feiltakelser, tråkker i salaten (som man nå kan gjøre av og til), har du kanskje lært å fordømme deg selv mer enn noen andre kan. Men den rette triben vil åpne opp for et trygd sted hvor du kan åpne opp ditt sårbare og skjelvende hjerte. Den vil pakke deg inn i medfølelse og forståelse, og tillate deg å puste og prosessere uten fordømmelse. De gir deg næring og oppmuntring til å heles, vokse og bevege deg fremover igjen. Det finnes ikke ord på hvor kraftfullt det er når en sirkel av kvinner (og noen du ikke engang har møtt) venter på deg med åpne armer, enten du har hatt en dårlig dag eller en dag fyllt med glede. 

7. Du er gjennomsnittet av de 5 personene du tilbringer mest tid med. Om du vil transformere deg og endre livet ditt til det bedre? Omgi deg med eksempler på at det er mulig. Vil du leve et dypere og mer meningsfullt liv? Engasjer deg i dypere og meningsfulle samtaler og relasjoner. Ikke la begrensningen av de rundt deg definere hva som er mulig for deg. Hvis du er den smarteste personen i rommet, er du i feil rom.  Søk ut mulighetene, omgi deg med inspirasjon og mennesker som har gjort det før deg, og det som før har sett umulig ut oppleves nå plutselig som mulig. 

8. Sett ting i perspektiv. Livet handler også om å ha det morsomt.  Livet gir oss mange muligheter til stress, hjertesorg, overveldenhet og depresjon. Det er en av våre viktigste oppgaver å romme energien til latter, moro og tilknyttethet. Har du noen gang hatt en dårlig dag på jobben, ringt ei venninne og endt opp med å le av det hele over hvor latterlig det egentlig er? Plutselig vil det som føltes som uoverkommerlig, blir lite i den store sammenhengen når en tribe minner deg på å leke og lysne opp. Det er nok alvorlighet, vi trenger mer latter og lek :) 

9. En Tribe forbedrer helsen. En klem får deg til å produserer oxytocin, som igjen får deg til å føle at du er trygg og har det bra. Å føle at noen bryr seg booster immunforsvaret og gjør deg levende og roer stress-reaksjonen i kroppen. Å oppleve et magisk øyeblikk sammen med noen føles ikke bare godt, men reduserer også betennelsesmarkører i blodet. Studier viser at gode relasjoner har en positiv effekt på helsen vår: hjerte og karsykdommer, kreft, betennelse og immunforsvaret. Jo tettere sosiale bånd, jo bedre helseadferd. Det skaper en ansvarsfølelse for selv og andre, etablerer sunne normer som justeres gjennom sosial interaksjon.

Å ha en tribe er den mest kraftfulle medisinen vi har! Velg din Tribe med omhu og omgi deg med dem som forsterker gode vaner i deg.
— Dan Buettner

Ref: Dr Robin Fawcett

Sjekk inn med Deva Living Tribe